اين دستورالعمل به عنوان سند تكميلي ساير ضوابط و دستورالعملهاي كشوري مصوب براي انجام پژوهشهاي علوم پزشكي و به منظور شفافسازي و تسهيل فرايند بررسي پروتكلهاي كارآزمايي باليني طرحهاي مرتبط با صنعت كه در حيطهي وظايف سازمان غذا و دارو قرار ميگيرند و منظور از انجام آنها ثبت داروهاي متقاضي ورود به بازار و يا تمديد پروانه داروهاي موجود در بازار دارويي كشور توسط شركتهاي دارويي ميباشد، تدوين گرديده است.
1- پروتكل مطالعهي باليني توسط شركت دارويي به همراه ضمائم و مستندات لازم براساس راهنماي مربوطه (پيش نويس فرم رضايت آگاهانه، فرم گزارش اطلاعات بيمار و .....) به اداره كل داروي سازمان غذا و دارو تحويل ميگردد.
2- پس از ارجاع مستندات مندرج در بند يك به اداره نظارت بر مطالعات باليني اداره كل دارو و طي مراحل ارزيابي و داوري علمي، موضوع پرونده در كميتهي مطالعات باليني اين اداره مطرح و پس از تاييد اوليه و قبل از صدور مجوز )CTAClinical Trial Authorization (، آخرين ويرايش پروتكل به همراه ضمائم مربوطه از سوي اداره كل دارو به كميتهي اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشكي محل اجراي مطالعه ارسال ميگردد.
تبصره 1: كميتهي مطالعات باليني اداره كل دارو در سازمان غذا و دارو، پروتكلهاي طرح شده در اين جلسات را از جنبههاي علمي، متدولوژي، صلاحيت محقق و نيز رعايت استانداردهاي اخلاق در پژوهش مورد ارزيابي قرار ميدهد.
تبصره2: تعداد دفعات لازم جهت ارزيابي يك پروتكل در جلسات كميتهي مطالعات باليني به منظور اخذ تاييديه كميته، بستگي به كيفيت پروتكل و نظرات داوران بررسيكننده خواهد داشت و محدوديتي دراين زمينه وجود ندارد.
تبصره3: شروع مطالعات باليني موضوع اين دستورالعمل منوط به اخذ مجوز CTA از اداره كل دارو توسط مجريان مطالعه (شركت دارويي متقاضي و مجري اصلي كارآزمايي باليني) ميباشد و آغاز مطالعهي باليني در هريك از مراحل قبل از آن فاقد وجاهت قانوني است و تخلف پژوهشي محسوب ميگردد.
3- كميتهي اخلاق در پژوهش دانشگاه مربوطه بايستي پروتكلهاي موضوع اين دستورالعمل را خارج از نوبت و در اولين جلسهي كميتهي دانشگاه مطرح و مورد ارزيابي قرار داده و مصوبه مربوطه را همراه با يك نسخه از پروتكل و ضمائم مربوطه به كميتهي مطالعات باليني اداره كل دارو ارسال نمايد.
تبصره 1: كميته اخلاق دانشگاه پس از بررسي و تائيد ملاحظات اخلاقي كارآزمايي، بايد عبارت " شروع اين مطالعه فقط پس از اخذ مجوز (CTA) اداره كل دارو مجاز مي باشد" را در ذيل تصويب نامه خود درج نمايد.
تبصره 2: در صورت اعتراض كميتهي مطالعات باليني اداره كل دارو نسبت به نتايج و تغييرات اعمالشده در پروتكل، طي ارزيابي كميتهي اخلاق دانشگاهي، دبيرخانهي كميته ملي اخلاق در پژوهشهاي زيست پزشكي به موضوع رسيدگي و نظر نهايي را اعلام و يا در صورت لزوم و بنا به صلاحديد رئيس كميته، موضوع در جلسه كميته ملي مطرح و تصميمگيري ميشود.
تبصره 3: در مصوبات صادره توسط كميتههاي اخلاق در پژوهش جهت مطالعات دارويي، بايد به صورت شفاف ذكر شود كه تنها مطالعاتي براي ثبت دارو يا ساير موارد توسط سازمان غذا و دارو مورد تاييد ميباشد كه توسط كميتهي مطالعات باليني اداره كل داروي سازمان غذا و دارو به كميتههاي اخلاق ارجاع شده باشد.
4- مجري مطالعه بايستي پس از اخذ تاييديه كميته اخلاق نسبت به ثبت پروتكل در سامانه مركز ثبت كارآزمايي هاي باليني(www.irct.ir) اقدام و شماره ثبت مربوطه را از طريق شركت دارويي متقاضي به اداره كل دارو اعلام نمايد.
5- اداره كل دارو بايستي پس از دريافت شماره ثبت IRCTو مطابقت مندرجات ثبت شده با پروتكل مصوب نهايي و نيز تكميل تمامي مدارك مورد نياز از سوي شركت متقاضي، براساس ضوابط جاري نسبت به صدور مجوز شروع مطالعه (CTA) اقدام نمايد.
تبصره: اداره كل دارو يك نسخه از پروتكل نهايي مصوب را به همراه مجوز صادره به دبيرخانهي كميته ملي اخلاق در پژوهشهاي زيست پزشكي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ارسال خواهد كرد.
6- كميته ملي اخلاق در پژوهش بايستي حداكثر ظرف دو هفته پس از وصول پروتكل نهايي و مجوز اداره كل دارو براي هريك از مطالعات موضوع اين دستورالعمل يك نفر ناظر اخلاقي واجد شرايط تعيين و به اداره كل دارو معرفي نمايد.
اين دستورالعمل در 6 بند و 7 تبصره، در هفتمين جلسه ي كميته ملي اخلاق در پژوهشهاي زيست پزشكي مورخ 2/4/1394 تصويب گرديد.